Zelfobservatie

Bij zelfobservatie gaat het niet om specifiek je gedachten, gevoelens en lichaam te observeren maar simpelweg direct naar jezelf te kijken waarbij de kwaliteit van dat gewaarzijn belangrijk is. Bij heel veel vormen van meditaties wordt er vrijwel altijd verwezen naar: je ademhaling!
Bij Naga Meditatie staat in het eerste deel het zintuiglijk gewaarzijn centraal. Het maakt dan werkelijk niet welke ervaring het eerste bij jou binnenkomt. Misschien valt een geluid je het eerste op!
Maar bij het tweede (en tevens laatste) deel van deze meditatie, staat het gewaarzijn zelf centraal. Je ervoor openzetten, zonder dat daarbij iets centraal moet komen te staan. Dus ook niet wat je zintuiglijk ervaart.
Uiteindelijk gaat het bij observatie om observatie zelf, deze kan rechtstreeks gerealiseerd worden maar omdat men gauw een idee/concept vormt van wat observatie/gewaarzijn is en daarbij dan in het hoofd komt te zitten, is het goed om vertrouwd te zijn met: het trainen van je zintuiglijk gewaarzijn.
Je bent bewustzijn zelf en niet het brein maar dat bewustzijn heeft geen begin en einde. Kan niet beheerst worden door het denken: ik en mijn bewustzijn.
Omdat je bewustzijn zelf bent, kun je het niet zoeken: want wie zoekt dan wat?
Het is meer, dat je bewustzijn een kans geeft. Door bepaalde zaken los te laten, als: haat en wantrouwen ten opzicht van het leven.
Tot zover.

Pixabay.com – Foto

Gepubliceerd door

Nathan

Self-knowledge has had my undivided attention all my life. I have sought spirituality close to home and traveled through India and Israel. I have written for various magazines, including Religion & Mysticism. Furthermore, I have given lectures and workshops alone and together with my wife Chandra in the light of self-knowledge and healing. "He who knows everything except himself misses everything." (Gospel of Thomas.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s